Alimentador RSS

Classe cooperativa al laboratori entre 1r de BAT i 1r d’ESO

El dimecres 14 de desembre els alumnes de 1r d’ESO varen poder gaudir d’unes experiències científiques de la mà dels alumnes de 1r de Batxillerat que es varen preparar una sessió molt dinàmica i entretinguda sota la supervisió dels professors de la matèria de modalitat. L’intercanvi de coneixements entre joves d’edats similars és un gran benefici per a tots, i ajuda, al mateix temps a veure com els alumnes  evolucionen en l’aprenentatge en l’entorn de l’institut i fa que els petits puguin aprendre models de comportament responsable de joves una mica més grans que ells.

“Tota la classe va anar al laboratori per veure com els alumnes de 1r de Batxillerat ens mostraven un experiments. Un d’aquest era el de densitat i colors.

Per dur a terme aquest experiment primer de tot hem d’agafar 5 gots i emplenar-los d’aigua. Després posem en el primer got 4 cullerades de sucre, en el segon got 3 cullerades, en el tercer dues, en el quart 1 cullerada i en l’últim got no hi posem sucre. D’aquesta manera obtindrem diferents densitats.

Ara posem el colorant comestible. En el primer posarem el verd, en el segon el blau, en el tercer el lila, en el quart el vermell i en el cinquè el taronja. Després ho aboquem poc a poquet en un altre recipient de vidre molt més estret anomenat tub d’assaig. És molt important posar-los en ordre de densitat, de més densitat a menys, si no els colors es barregen. Quan hem acabat d’abocar tots el colors ens quedarà aigua amb sucre ordenada per densitats i colors.

Em va agradar molt aquest experiment i si puc el faré a casa ja que és fàcil de fer i, a més, és comestible.”

Sònia Martí 1r ESO D

“El segon dels tres experiments que vaig veure és el de transformar monedes de coure en plata i or.

Primer de tot es van posar guants i van netejar les monedes amb bicarbonat per tal que quedessin ben brillants. Van posar un recipient amb aigua i sosa i tot seguit van afegir zinc en pols. Van posar a esclafar el recipient amb aquesta barreja durant uns minuts i les monedes es van transformar en “plata”! Després, van agafar una moneda platejada i amb unes pinces la van posar sobre d’una placa calefactora durant uns trenta segons. Passats aquests segons la moneda s’havia transformat en “or!”!

Ha estat un experiment molt divertit i m’ha agradat molt. He après força.”

Ariadna Planells 1r ESO C

En la darrera experiència de química casolana preparem un ou ferrat de color verd per a poder realitzar un sopar d’allò més divertit… i científic!

L’experiment es basa en les reaccions àcid-base (pH). A partir dels pigments solubles d’una hortalissa ben coneguda, la col llombarda (Brassica oleracea capitata rubra) podrem conèixer el pH de la clara d’ou ja que actua com a indicador.

Es bull la col llombarda per obtenir un extracte líquid de color lila on s’hi troba el pigment indicador. Obrim un ou de gallina i en separem la clara del rovell. Posem la clara en un recipient cilíndric i el rovell en un petit bol o plat. La clara de l’ou està formada bàsicament per ovoalbúmina que és una proteïna que a temperatura ambient es presenta incolora i és bàsica. En el recipient cilíndric (o plat de sopa) on hi tenim la clara crua hi addicionem unes cullerades de l’extracte de col llombarda i ho mesclem bé amb una cullera. Ja veurem com la clara de l’ou comença a quedar de color verdós. Posem una paella als fogons a mig foc amb oli i un cop calent hi addicionem la clara de l’ou (ara verdosa). Ràpidament addicionem el rovell a sobre de la clara per tal de que es faci l’ou ferrat complet, sense oblidar un puntet de sal. Finalment traiem l’ou ferrat de la paella i el presentem al plat. Bon profit!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: