Alimentador RSS

Pràctiques de laboratori internivells entre 1er Bat i 1er ESO

montilivi plus institut girona pràctiques laboratori internivells 01AUn any més els alumnes de 1r de batxillerat han realitzat diversos tallers adreçats als alumnes de 1r d’ESO. Durant un matí, els alumnes del batxillerat científic fan de “profes” als alumnes més petits de l’institut, que van participar en els tallers i vàren demostrar una gran habilitat.

Els tallers consistien en realitzar tres pràctiques: la primera, transformar coure en “plata” i “or” com feien els alquimistes; la segona, preparar un esmorzar d’allò més científic -un ou ferrat de color verd!-;  i en tercer lloc, fer un arc de Sant Martí amb diferents dissolucions d’aigua i sucre. Vegeu-ne l’explicació científica:

Transformar coure en plata i or: El primer pas és transformar les monedes de 5 cèntims en monedes de plata. Per això s’han recobert amb una capa de zinc, que és del mateix color que la plata (Ag). Per convertir aquesta moneda de “plata” en “or” ho aconseguim fent un aliatge. Aquest aliatge, anomenat llautó, és una combinació de Cu-Zn que, sotmesa a l’escalfor directa, resulta ser del mateix color que l’or.

Ous ferrats de color verd: La clara d’ou reacciona amb un indicador de pH natural, obtingut a partir de l’ebullició d’una col llombarda. La col llombarda conté un pigment, anomenat antocianina (responsable del color violeta de la planta), que canvia de color segons l’acidesa. Veurem com l’ou passa del blanc al verd. Es tracta d’un experiment que es basa en les reaccions àcid-base, i que ens ajuda a conèixer el pH de les substàncies líquides.

Un Arc de Sant Martí en un got: Amb dissolucions de sucre en aigua de diferents concentracions formarem capes de líquids acolorits ordenats per densitats. La densitat d’una dissolució relaciona la seva massa amb el volum que ocupa. Com més gran és la massa per unitat de volum, major és la densitat. Podem mantenir dissolucions de diferent densitat sense mesclar-se dins un tub si les col·loquem per ordre decreixent de densitat.

Una sessió de laboratori molt engrescadora, que a més d’oferir unes pràctiques divertides i interessants, ofereix una oportunitat de relació d’alumnes entre nivells diferents, proporcionant als petits l’oportunitat de veure’s reflectides les seves aficions en alumnes més grans, i als grans, l’oportunitat d’haver de preparar-se en profunditat una activitat per a poder explicar-la als més petits.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: