Alimentador RSS

Matemàgia a l’institut amb Fernando Blasco

fernando blasco matemàgia octubre 2013El 25 d’Octubre, Fernando Blasco, doctor en Matemàtiques i divulgador científic, va venir al nostre l’institut a explicar-nos un conjunt de trucs o experiments relacionats amb les matemàtiques i la màgia.

montilivi plus institut girona matemàtiques màgia curiositat 03El primer que va explicar va ser que la seva font d’inspiració va ser Martin Gardner, un matemàtic i divulgador científic americà especialitzat en les matemàtiques recreatives i escriptor de més de 70 llibres i autor de la columna Mathematical Games a la revista Scientific American des de 1956 al 1981.

Llavors va fer alguns trucs de màgia amb cartes, on en un joc sempre sortia una carta de cada color i diferents números ordenats. A continuació, va fer el truc de màgia de la cinta de Möbius. I finalment, va fer el truc de màgia del calendari, amb el que quan algú li deia un número de dia i de mes de l’any, ell podia esbrinar en quin dia de la setmana havia caigut, i a més va explicar com ho aconseguia fer.

montilivi plus institut girona matemàtiques màgia curiositat 02

La cinta de Möbius

Una de les experiències que ens va explicar en Fernando va ser la cinta de Möbius, que va ser descoberta de forma independent per August Ferdinand Möbius i Johann Benedict Listing.

montilivi plus institut girona matemàtiques màgia curiositat 04La cinta de Möbius es forma amb una tira de paper, unint-ne els extrems però girant-los. Aquesta cinta només té una cara i, per demostrar-ho, en Fernando va resseguir amb un retolador l’aparent cara exterior de la cinta, i al final va quedar pintada en tota la seva longitud, sense haver hagut d’aixecar en cap moment el retolador del paper, i unint-se amb el punt inicial. Fet que ens va deixar molt sorpresos i encurosits.

montilivi plus institut girona matemàtiques màgia curiositat 01Sens dubte, va ser una experiència molt amena i interessant!

cinta moebiusText redactat a partir de la ressenya realitzada per Laura Abulí, Judit Muñoz, Núria Rodríguez i Irene Uroz de 3r d’ESO. Gràcies per la vostra col.laboració!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: